Вдосконалення технології фаршевих консервів з використанням біотехнологічних прийомів
Loading...
Files
Date
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук
зі спеціальності 03.00.20 «Біотехнологія». Національний університет
біоресурсів і природокористування України. Київ, 2020.
В дисертації розглянуто принципи оздоровчого, збалансованого
та лікувально-профілактичного харчування, направленого на максимальне
задоволення потреб організму у харчових та біологічно активних речовинах.
Для досягнення завдання підвищення харчової цінності та покращення
показників якості м’ясних фаршевих консервів запропоновано готувати їх на
воді, активованій електрохімічним способом, та вводити у рецептуру добавки
пшеничної клітковини АлмаФайбер 20 як джерела харчових волокон,
препарату «МІТ РАЙПЕНІНГ GY2» як джерела мікроорганізмів штамів
Staphylococcus xylosus, Lactobacillus sakei і Staphylococcus carnosus, а також
збагачувати композицію білками плазми крові препарату Vepro 75 PSC.
Показано, що додавання у фаршеві системи рекомендованих добавок сприяє
покращенню властивостей сировини до зв’язування вологи (60,6 % проти
58,6 % у продукті стандартизованого складу), збільшенню у продукті вмісту незамінних амінокислот на 17,8 % та забезпеченню до 10 % потреби організму
у харчових волокнах. Здійснено органолептичне оцінювання якості
розробленого продукту у порівнянні з контролем. Відмічено покращення усіх
контрольованих показників – зовнішнього вигляду, забарвлення на розрізі,
запаху, консистенції, смаку та соковитості та відсутність розшарування
при витримці та зберіганні. Розроблено рецептуру та вдосконалено схему
виробництва фаршевих консервів. Методом математичного моделювання
показано можливість інтенсифікації процесів дифузії та рівномірного
розподілення інгредієнтів в об’ємі при накладенні на суміш низькочастотних
коливань. Розраховано економічна ефективність виробництва фаршевих
консервів удосконаленого складу:прибуток у розрахунку на тисячу умовних
банок продукту зростає на 2126,49 грн
Description
The dissertation on competition of a scientific degree of the candidate
of technical sciencesin the specialty 03.00.20 «Biotechnology». National University
of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2020.
There were studied the methods of sanitary and balanced medical
and prophylactic nutrition, which main purpose is maximal satisfying of needs
of organism in nutritional and biologically active substances. To solve the purpose
of rising of nutritional value and bettering of quality of canned meat products,
there was proposed to use the electrochemically activated water in their fabrication
and enrich their formulations by additives of wheat cellular tissue of AlmaFiber 20
as the source of dietary fibers, preparation of «MIT RIPENING GY2» as the source
of microorganisms of strains of Staphylococcus xylosus, Lactobacillus sakei
and Staphylococcus carnosus, as well as add to products the blood albumen
preparation of Vepro 75 PSC. There was shown that addition of the recommended
additives into the minced meat systems assists in increasing of their capability
to absorb water (60.6 % as compared with the index of 58.6 % for the standardized
product), increasing of content of irreplaceable amino acids by factor of 17.8 %,
as well as satisfying of need of the organism by dietary fibers by factor of 10 %.
The organoleptic evaluation of quality of the product in development showed
its better controlled properties as compared with the traditional product,
its appearance, coloration on the cut, aroma, taste and juiciness, as well as absence
of exfoliation in process of storage. There were developed the improved formulation
of the canned meat product and technological scheme of its fabrication. The studies
carried out by the mathematical modeling revealed the possibility of intensification
of processes of diffusion and regular distribution of ingredients in the mass
by procedure of imposition of pulsations on the mix. The calculation of economical
effectiveness of realization of the recommended procedures showed that the prime
cost of the product may be decreased by factor of 2126.49 hryvnias per one thousand
of its conventional cans
Keywords
біотехнологічні прийоми, фаршеві консерви, технологія, якість, безпечність, бактеріальний препарат «МІТ РАЙПЕНІНГ GY2», пшенична клітковина, білки плазми крові, модельні фаршеві системи
Citation
Вдосконалення технології фаршевих консервів з використанням біотехнологічних прийомів: автор. дис. . кандидата технічних наук: 03.00.20 "Біотехнологія" (технічні науки) / Г.І. Брона ; Національний університет біоресурсів і природокористування України. - К., 2020. - 23 с.