Удосконалення температурного режиму інкубації яєць курей кросу " КОББ-500" - Вечеря, Юлія Олександрівна (НУБіП України, 2018)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук зі спеціальності 06.02.04 «Технологія виробництва продуктів тваринництва». Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2018. На основі встановлених особливостей морфологічних ознак інкубаційних яєць курей кросу «Кобб-500» різного віку запропоновано шляхи удосконалення технологічного процесу їх інкубації. Проведений аналіз варіації маси інкубаційних яєць курей батьківського стада кросу «Кобб-500» показав, що починаючи з 51-тижневого віку птиці, кількість яєць масою понад 70 г перевищує 53 %, що вимагає удосконалення температурного режиму їх інкубування. Проведення передінкубаційного сортування яєць за масою дає змогу отримати вірогідно вищі показники виводимості (на 0,3–2,6 % – для птиці 53-тижневого віку та 2,4–6,6 % – для птиці 60-тижневого віку) та, опосередковано, виводу молодняку (на 0,2–0,9 %). Розподіл інкубаційних яєць на класи за масою дозволив підвищити виводимість і вивід молодняку та внести корективи в температурний режим інкубації яєць масою більше 70 г. За використання розробленого режиму інкубації спостерігається підвищення рівня виводимості яєць на 0,7–2,1 %, виводу молодняку – до 0,7 %; за скорочення терміну виводу молодняку (з 512 до 506 годин), тобто його синхронізація, поліпшення якості отриманого молодняку, його подальшої продуктивності.
Thesis for a candidate degree in agricultural sciences in specialty 06.02.04 «Technology of Livestock Products Manufacturing». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2018. On the basis of established features of morphological signs of incubation eggs of the chicken cross Cobb-500 of different ages proposed ways to improve the technological process of their incubation. An analysis of variation of the mass incubation eggs with the hen’s parent stock of the cross Cobb-500 showed that, starting at 51 weeks of age birds number of eggs weighing more than 70 g exceeds 53 %, which requires perfection of the temperature regime their incubation. Conducting pre-incubation sorting of eggs by weight provides an opportunity to get the highest rates of hatchability (by 0.3–2.6 % for poultry of 53 weeks of age and 2.4–6.6 % – for poultry of 60 weeks of age) and, indirectly, hatching of the young chickens (by 0.2–0.9 %). The distribution of hatching eggs into classes by weight allowed increasing hatchability and the hatching of the young chickens and making adjustments in the temperature mode of incubation of eggs weighing more than 70 g. Using the developed incubation regime there is an increase in the level hatchability of eggs by 0.7–2.1 %, the hatching of young chickens to 0.7 %; for shortening the term withdrawal of the young (with 512 to 506 hours), that is its synchronization, improving the quality received young chickens, its further performance.
Keywords: кури; м’ясний крос; інкубаційні яйця; інкубація; режим інкубації; інкубаційні якості; курчата-бройлери; chickens; meat cross; ncubation eggs; incubation; ncubation quality; chicken broilers