Санітарно-гігієнічне обгрунтування застосування колоїдного срібла при вирощуванні перепелів - Шуляк, Світлана Валеріївна (НУБіП України, 2016)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата ветеринарних наук за спеціальністю 16.00.06 – гігієна тварин та ветеринарна санітарія. – Національний університет біоресурсів і природокористування України, Київ, 2016. На основі проведених досліджень зроблено санітарно-гігієнічну оцінку застосування колоїдного розчину срібла при вирощуванні перепелів м’ясного напряму продуктивності. Доведено, що випоювання перепелам протягом періоду вирощування розчину колоїдного срібла в дозах 0,02–2,0 мг/л забезпечує клінічний стан, процеси гемопоезу, метаболізм білків, вуглеводів, кальцію та фосфору на фізіологічному рівні. Встановлено особливості обміну міді, цинку, заліза та кобальту у тканинах перепелів в динаміці за дії різних доз колоїдного розчину срібла. Модифіковано метод атомно-абсорбційної спектрофотометрії для контролю вмісту срібла в продукції перепелів. Одержані результати щодо впливу колоїдного розчину срібла на хімічний склад м’язів, а також особливості кумуляції срібла в органах і тканинах перепелів можуть бути використані при розроблені профілактичних та терапевтичних заходів при захворюваннях незаразного характеру. На основі аналізу показників продуктивності, збереженості поголів’я та економічної ефективності використання колоїдного розчину срібла встановлено його оптимальну дозу та режим застосування при вирощуванні перепелів, яка становить 1,0–2,0 мг/л. Запропоновано методичні рекомендації щодо визначення вмісту срібла у продукції птахівництва
Thesis for the degree of candidate of veterinary sciences, specialty 16.00.06 – animal hygiene and veterinary sanitation. – National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Kyiv, 2016. Based on conducted research, sanitary-hygienic assessment was made to deal with using colloidal silver solution in raising quails of table poultry producing capacity. It is proved, that watering quails with colloidal silver solution in doses 0,02–2,0 mg/l within a period of raising, provides clinical state, processes of hematopoiesis, metabolism of proteins, carbohydrates, calcium and phosphorus at a physiological level. Particular qualities have been ascertained related to metabolism of copper, zinc, iron and cobalt in tissues of quails in follow-up under the influence of different doses of colloidal silver solution. Atomic absorption spectrophotometry method, used for the purpose of monitoring the content of silver in quail products, has been modified. The results obtained to deal with the impact of colloidal silver solution on the chemical composition of muscles, and also particular features of silver accumulation in quails organs and tissues can be used in developing preventive and therapeutic treatments for diseases of non-contagious character. Following the analysis of productive indicators, stock preservation and cost efficiency of colloidal silver solution, the solution’s optimum dosage and the mode of its application while raising quails, which equals 1,0–2,0 mg/l, have been ascertained. Methodic guidelines for determination of silver in poultry products have been proposed
Keywords: колоїдне срібло; перепели; обмін речовин; клінічний стан; продуктивність; безпечність продукції; colloidal silver; quails; metabolism