Заповідна справа у схемах, таблицях і карта - Сербенюк, Ганна Анатоліївна; Павлюк, Сергій Дмитрович (НУБіП України, 2024)
Навчальний посібник Заповідна справа у схемах, таблицях і картах призначається для використання студентами усіх форм навчання, за освітньою програмою рівня вищої освіти «Бакалавр» за спеціальністю 101 «Екологія». Розкрито науково-теоретичні основи та особливості організації заповідної діяльності в Україні у порівнянні з міжнародними стандартами та підходами. Проаналізовано питання, пов’язані з організацією, функціонуванням, охороною природоохоронних територій та об’єктів, управлінням. Окрему увагу приділено збереженню біологічного та ландшафтного різноманіття, стратегії розвитку заповідної справи, структурі та класифікації природоохоронних територій світу, а також формам міжнародної співпраці у сфері їх організації, збереження і використання. Здійснено аналіз та наведено катосхеми сучасного стану охорони та використання природоохоронних територій України.
Рекомендовано до видання рішенням вченої ради Національного університету біоресурсів і природокористування України
Keywords: заповідна справа; охороною природоохоронних територій; біологічне різноманіття; ландшафтне різноманіття; Reserve Fund; Reserve is a protected case; Protection of Protecting Protecting Areas; Biological Diversity; landscape diversity