Іноваційне забезпечення розвитку сільськогосподарського виробництва - Гнатенко, Євгеній Юрійович (НУБіП України, 2019)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.00.03 «Економіка та управління національним господарством». Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2019. Дисертацію присвячено системному обґрунтуванню та розробленню теоретико-методичних і практичних рекомендацій щодо інноваційного забезпечення розвитку сільськогосподарського виробництва. У межах поставлених завдань досліджено сутність процесу інноваційного забезпечення розвитку сільськогосподарського виробництва, доповнено методичні підходи до його оцінки та надано рекомендації щодо ефективності його реалізації. Здійснено аналіз тенденцій розвитку сільськогосподарського виробництва України, охарактеризовано сучасний стан науково-освітнього та інноваційного забезпечення національної економіки та аграрного сектору, проведено економічну оцінку рівня інноваційного потенціалу аграрного сектору України, здійснено оцінку впливу складових інноваційного потенціалу аграрного сектору на рівень його розвитку. Запропоновано стратегічні пріоритети забезпечення інноваційного розвитку галузі сільського господарства, удосконалено організаційноекономічний механізм інноваційного забезпечення розвитку сільськогосподарського виробництва, розроблено та обґрунтовано науково-практичні пропозиції щодо концептуальних засад формування конкурентоспроможної інноваційно орієнтованої агровиробничої кластерної моделі
Thesis for a Candidate Degree in Economics in specialty 08.00.03 «Economics and Management of National Economy». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2019. The dissertation is devoted to the systematic substantiation and development of theoretical, methodological and practical recommendations concerning innovative support for the development of agricultural production. Within the framework of the set tasks the essence of the process of innovative support of development of agricultural production is investigated, the methodical approaches to its evaluation were supplemented and recommendations on the effectiveness of its implementation were provided. The analysis of tendencies of development of agricultural production of Ukraine is carried out, characterized the modern state of scientific, educational and innovative support of national economy and agrarian sector, the economic evaluation of innovative potential of the agricultural sector of Ukraine, the estimation of influence of components of the innovation potential of the agricultural sector to the level of development. Strategic priorities for providing innovative development of the agricultural sector are proposed, the organizational and economic mechanism of innovative support for the development of agricultural production has been improved, Scientific and practical proposals on the conceptual foundations for the formation of a competitive innovation-oriented agro-industrial cluster model have been developed and substantiated
Keywords: інновації; інноваційний розвиток; процес інноваційного забезпечення; сільськогосподарське виробництво; кластер; innovation; innovative development; innovation support process; agricultural production; cluster