Енергоефективність виробництва біопалива підприємствами - Гаврилюк, Юлія Григорівна (НУБіП України, 2020)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.00.04 «Економіка та управління підприємствами за видами економічної діяльності)». Національний університет біоресурсів і природо користування України. Київ, 2020. У дисертації з’ясовано економічну сутність та поглиблено розуміння змістового наповнення категорії «енергоефективність» як стратегії розвитку з виробництва біопалива підприємствами, узагальнено зарубіжний досвід механізмів стимулювання виробництва біопалива підприємствами та обґрунтовано перспективні напрями виробництва біопалива підприємствами України, запропоновано методи аналізу формування ефективності підприємств з виробництва біопалива. Здійснено економічну оцінку виробництва енергоефективних сільсько господарських культур підприємствами, виявлено тенденції споживання біодизеля та біоетанолу. Побудовано міжгалузеві балансові моделі енергоефективних підприємств різної потужності виробництва біопалива, запропоновано заходи щодо стимулювання розвитку виробництва біопалива підприємствами.
Thesis for the degree the degree of Candidate of Economic sciences, specialty 08.00.04 «Economics and Management by Enterprises (According Types of Economic Activity)». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2020. The dissertation deals with the economic essence and deepens the understanding of the content of the category «energy efficiency» as a development strategy for the biofuels production by enterprises. The dissertation summarizes foreign experience of mechanisms to stimulate biofuels production by enterprises. The perspective directions of biofuels production by the enterprises of Ukraine are substantiated. The methods of the analysis of efficiency formation of enterprises on biofuels production are proposed. The economic estimation of production of energy-efficient crops by the enterprises has been carried out, the tendencies of biodiesel and bioethanol consumption has been revealed Inter-branch balance models of energy-efficient enterprises of different biofuel production capacity have been built. Measures to stimulate the development of biofuel production by enterprises have been proposed.
Keywords: енергоефективність; підприємства; біодизель; біоетанол; біопаливо; сільськогосподарська продукція; продукти переробки сільсько господарської продукції; energy efficiency; enterprises; biodiesel; bioethanol; biofuels