Multifunctionality as a pragmatic characteristic of epideictic discourse - Pasternak, T. A. (Міленіум, 2018)
The article is devoted to the issue of multifunctionality of epideictic discourse as one of its key pragmatic functions. We have identified the main functions of epideictic speeches: argumentative function; declarative function; function of creating a certain psychological and emotional state; function of producing an aesthetic effect; socio-semiotic function manifested in reproducing or transmitting certain knowledge and social values; world-modeling function, namely formation of values, creation of models for determining the non-discursive reality.
Поліфункціональність як прагматична характеристика епідейктичного дискурсу
Статтю присвячено проблемі поліфункціональності епідейктичного дискурсу, одній з його провідних прагматичних характеристик. Серед основних функцій епідейктичних промов виділено: аргументативну функцію, декларативну функцію; функцію створення певного психолого-емоційного стану; функцію здійснення естетичного ефекту; соціосеміотичну функцію, що виявляється у відтворенні / трансляції певних знань та суспільних цінностей; а також світомоделюючу функцію – формування цінностей, створення моделей означення позадискурсивної реальності.
Keywords: епідейктичний дискурс; поліфункціональність; епідейктична промова; прагматичні цілі; концепти