Децентралізація влади та суміжні поняття - Кізюн, Л. І. (НУБіП України, 2019)
Розглянуто особливості формування сучасного змісту поняття децентралізації влади, які склалися на державному і побутовому рівнях розуміння. Сутність і зміст децентралізації з’ясовувалися на основі філологічного тлумачення цього терміну, а також змістовного аналізу випадків його застосування у чинному законодавстві. Вивчено доктринальну класифікацію видів децентралізації, зокрема її поділ на адміністративну і бюрократичну, визначено особливості їх застосування в умовах сучасної адміністративної реформи в Україні. Зроблено висновок щодо наявності суміщення в єдиному концепті децентралізації двох принципово різних понять деконцентрації і децентралізації, що вказує на відсутність родового поняття, яке було б спільним для них. Проведений аналіз дав змогу встановити, що об’єднувальним родовим поняттям для «деконцентрації» і «децентралізації» є «дисипація» влади як процес розосередження влади.
Keywords: децентралізація влади; деконцентрація влади; дисипація влади; місцеве самоврядування