Економічний механізм реалізації стратегії сталого розвитку сільських територій - Тимошенко, Микола Михайлович (НУБіП України, 2019)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук зі спеціальності 08.00.03 «Економіка та управління національним господарством». Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2019. У роботі розкрито науково-теоретичну сутність економічного механізму реалізації стратегії розвитку сільських територій в контексті парадигми сталого сільського розвитку, досліджено функції сільських територій, еволюцію теоретичних поглядів на розвиток села. Проаналізовано та уточнено категоріально-понятійний апарат формування економічного механізму сталого розвитку сільських територій. Розкрито методологічні підходи, принципи та засади інтегральної оцінки процесу реалізації стратегії сталого сільського розвитку. Проаналізовано динаміку кількісних та якісних параметрів соціо-екологоекономічного розвитку сільських територій України, зокрема Західного Полісся, в сучасних умовах. Визначено особливості та обґрунтовано напрями вдосконалення економічного механізму реалізації стратегії сталого розвитку сільських територій на основі застосування інструментів стратегічного управління; використання нейромережевих технологій; диверсифікації фінансових джерел забезпечення розвитку сільської економіки на національному та територіальному рівнях. Побудовано «дерево цілей», яке зумовило необхідність розроблення методів, важелів та інструментів економічного механізму реалізації стратегії сталого розвитку сільських територій. Розроблено стратегічні орієнтири посилення інвестиційно-інноваційної складової сталого сільського розвитку на засадах інклюзивності
Thesis for the degree of Doctor of Economic Sciences specialty 08.00.03 «Economics and Management of National Economy». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2019. The scientific and theoretical essence of the economic mechanism of realization of the strategy of rural territories development in the context of sustainable rural development paradigm is considered, the functions of rural territories, the evolution of theoretical views on the development of the village are explored. The categoricalconceptual apparatus for forming an organizational and economic mechanism for the rapid development of rural territories has been analyzed and refined. The methodological approaches, principles of the integrated assessment of the process of realization of the strategy of sustainable rural development are revealed. The dynamics of quantitative and qualitative parameters of socio-ecological and economic development of rural areas of Ukraine, in particular, Western Polissya in the modern conditions is analyzed. The peculiarities and directions of the improvement of the economic mechanism for implementing the strategy of sustainable development of rural territories based on the use of strategic management tools, the use of neural network technologies, the diversification of financial sources ensuring the development of rural economy at the national and territorial levels. A «tree of goals» has been built, which will ensure the formation and operation of an economic mechanism for implementing the strategy of sustainable development of rural territories. Strategic guidelines for strengthening the investment and innovation component of sustainable rural development on the basis of inclusiveness are developed
Keywords: сільські території; сталий розвиток; соціо-екологоекономічна система; економічний механізм; реалізація стратегії; сільська економіка; інклюзивний розвиток; rural territories; sustainable development; socio-ecological-economic system; economic mechanism