Фізика грунту - Медведєв, Віталій Володимирович; Булигін, Сергій Юрійович; Вітвіцький, Станіслав Валерійович (НУБіП України, 2018)
В навчальному посібнику детально висвітлені властивості ґрунту як специфічного фізичного об’єкта (будова та мікробудова, гранулометричний склад та структура, фізичні, фізико-механічні, водні та повітряні властивості). На основі детальних досліджень фізичних властивостей орних ґрунтів України визначені основні причини виникнення, поширення і розвитку фізичної деградації, особливості їх прояву в природних зонах України на не меліорованих та меліорованих ґрунтах, визначені економічні, екологічні і соціальні наслідки та розроблені головні шляхи їх подолання. Розроблені прогностичні моделі у фізиці ґрунтів (сорбції/десорбції, транспорту вологи і дрібнодисперсних елементів , математичне педотрансферне моделювання) Значну увагу приділено сучасним методам вивчення фізичних властивостей і режимів ґрунтів: вивчення ґрунтів у режимі in situ і on-line, ґеостатичний, дистанційний, ГІС-технології). Навчальний посібник з дисципліни «Агрофізика грунту» призначений для студентів і спеціалістів у галузі агрономії, ґрунтознавства, екології та природокористування.
Фізика грунту : навчальний посібник / В. В. Медведєв, С. Ю. Булигін, С. В. Вітвіцький. - К. : Видавничий центр НУБіП України, 2018. - 292 с.
Затверджено до друку Вченою радою Національного університету біоресурсів і природокористування України
Keywords: фізика грунтів; фізика; soil physics; physics