Інвазійні види молей в Україні (моніторинг, екологія, контроль чисельності) - Лісовий, Микола Михайлович; Чайка, Володимир Миколайович; Григорюк, Іван Панасович (ФОП Ямчинський, 2019)
З позицій екосистемного підходу висвітлено теоретичні, методологічні і практичні засади виявлення й уточнення видового складу молей–строкаток мінуючих (Lepidoptera: Gracillariidae), які розмножуються масово в умовах України. Оприлюднено сучасний стан, морфологічні і біологічні особливості, цикл розвитку, моніторинг та наявні заходи контролю чисельності молей мінуючих. Установлено, що на 54 видах рослин, які використовують для озеленення Київського мегаполіса, живиться 24 види молей–строкаток, зокрема: Phyllonorycter issikii, Phyllonorycter platani та Phyllonorycter emberizaepennella. За трофічною спеціалізацією 6 з них становлять поліфаги, 14 – олігофаги і 3 види – монофаги. Проаналізовано наявність особливо небезпечних для навколишнього середовища молей–строкаток родини Gracillariidae в містах Европи та України. Для наукових працівників, викладачів, аспірантів біологічних і аграрних вузів та НДІ, які спеціалізуються в галузях екології, ентомології, агрономії, ландшафтного дизайну та захисту рослин.
Рекомендовано до друку вченою радою Національного університету біоресурсів і природокористування України
Keywords: міль; чисельність; особливості; навколишнє середовище