Бабезіоз собак : монографія - Прус, Михайло Петрович; Семенко, Олена Валентинівна; Галат, Марина Владиславівна (ЦП Компринт, 2017)
У монографії наведені нові дані щодо поширення бабезіозу собак в Україні, зокрема в містах Києві, Борисполі, Чернігові, Донецьку. Наведені дані щодо сезонної динаміки захворювання собак на бабезіоз та ураженості тварин збудником хвороби залежно від віку, статі і породи. Висвітлені дослідження клінічного прояву бабезіозу у собак за спонтанного та експериментального зараження їх збудником Babesia canis. Наведені дані щодо впливу захворювання собак на бабезіоз на реактивність факторів клітинного та гуморального імунітету. Наведені патолого-анатомічні та патолого-гістологічні зміни органів собак, що загинули в результаті їх зараження збудником Babesia canis. Висвітлені результати дослідження по з’ясуванню терапевтичної ефективності препарату азидин-вет у зменшеній наполовину дозі і порівняння його дії з препаратом береніл. Встановлена можливість використання препарату піроцид для тривалої хіміопрофілактики бабезіозу собак. Вказана клінічна ефективність застосування імуномодулятора байпамун в комплексному лікуванні собак, хворих на бабезіоз. Наведена орієнтовна схема лікування собак. Встановлена ефективність отриманої авторами гіперімунної протибабезіозної сироватки крові з метою профілактикита лікування хворих на бабезіоз собак. Отриманий, досліджений і запропонований до застосування антиген для серологічної діагностики бабезіозу собак. Вивчено динаміку антитілоутворення за експериментального бабезіозу та при застосуванні собакам гіперімунної протибабезіозної сироватки крові.
Рекомендовано до друку Вченою радою Національного університету біоресурсів і природокористування України (протокол № 4 від 22 листопада 2017 р.)
Keywords: бабезіоз собак; паразитарні хвороби