Насіннєва продуктивність сортів ріпаку озимого залежно від елементів технології вирощування залежно від елементів технології вирощування в правобережному лісостепу України - Савчук, Юрій Михайлович (НУБіП України, 2019)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук зі спеціальності 06.01.05 «Селекція і насінництво». Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2019. Дисертацію присвячено актуальному науковому завданню отримання високоякісної i сталої насіннєвої продуктивності, зокрема удосконаленню елементів технології вирощування насіння сортів ріпаку озимого в Правобережному Лісостепу України. Уперше в умовах Правобережного Лісостепу України встановлено ефективність застосування мікродобрив Вуксал Мікроплант, Теріос та Аскофол у передпосівній обробці насіння й позакореневому підживленні на насіннєву продуктивність сортів ріпаку озимого. Обґрунтовано складові адаптивності й продуктивності трьох сортів ріпаку озимого: Снігова Королева, Андромеда, Везувій та визначено кращі з них для впровадження у сільськогосподарське виробництво. Удосконалено і встановлено оптимальні строки сівби та застосування мікродобрив і їхній вплив на формування насіннєвої продуктивності й урожайності сортів ріпаку озимого. Запропоновано науково-практичні рекомендації з визначення насіннєвої продуктивності рослин ріпаку. Результати досліджень дають змогу рекомендувати до впровадження вивчені елементи технології вирощування насіння сортів ріпаку озимого, зокрема проводити сівбу в умовах Правобережного Лісостепу України – 21 серпня, проводити передпосівну обробку насіннєвого матеріалу мікродобривами Вуксал Мікроплант та Теріос у нормі 1,0 л/т та позакореневого підживлення у фазі 4–6 справжніх листків із нормою 2 л/га. Кращу адаптивність до біотичних та абіотичних факторів навколишнього середовища продемонстрував сорт ріпаку озимого Снігова Королева, також можна рекомендувати для вирощування перспективний сорт Везувій в умовах Правобережного Лісостепу України
Thesis for a Candidate's Degree in Agricultural Sciences. Specialty 06.01.05 «Selection and Seed Production». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2019. This thesis addresses the issue of obtaining high quality and sustainable seed productivity and aims at improving the elements of winter rape varieties' growing technology in the Right Bank Forest-Steppe of Ukraine. The thesis provides the primary analysis of the Wuxal Microplant, Wuxal Terios and Wuxal Ascofol micro-fertilizers' efficiency in winter rape seeds' pre-sowing conditioning and further foliar feeding that impact seed productivity under the conditions of the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine. The paper highlights the components of adaptability and productivity of the Snihova Koroleva, Andromeda, and Vesuviy winter rape's varieties and identifies the most suitable ones for the introduction in agricultural production. The thesis identifies and improves optimal terms for sowing and the use of micro-fertilizers thus maximizing their impact upon the formation of winter rape's seed productivity and yield capacity. The thesis suggests a number of scientific and production-oriented recommendations concerning the measuring of winter rape's seed productivity. According to the results of research, we recommend to implement the following technological elements of growing winter rape's seeds in the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine: optimal sowing time should be August 21, Wuxal Microplant and Wuxal Terios micro-fertilizers should be used for the seeds' pre-sowing conditioning at the rate of 1.0 l/t and further foliar feeding at the 4–6 true leaves' phase at the rate of 2.0 l/ha. The Snihova Koroleva winter rape's variety manifested better adaptability to biotic and abiotic environmental factors. The Vesuviy variety is estimated as perspective and therefore can also be recommended for cultivation in the Right Bank Forest-Steppe of Ukraine
Keywords: ріпак озимий; сорти; мікродобрива; строки сівби; насіннєва продуктивність; урожайність; технологія вирощування; посівні якості; winter rape; variety; micro-fertilizer; sowing time