Ефективність підгодівлі бджіл за використання на запиленні плодових культур - Боярчук, Сергій Васильович; Адамчук, Леонора Олександрівна; Пилипко, К. В. (НУБіП України, 2020)
У глобальному значенні медоносні бджоли (Apis mellifera L., 1758) реалізують важливу для всієї планети функцію запилення рослин. Для нормального розвитку бджолиної сім’ї задоволення харчових потреб є критично важливим процесом. Метою дослідження стало визначення ефективності застосування підгодівель для нарощування льотної діяльності бджіл на запилені плодових культур. Для її реалізації розробили циклограму застосування підгодівель та підібрали оптимальну рецептуру кормів; дослідили вплив підгодівлі на темпи нарощування сили бджолиних сімей за кількістю вуличок та визначили ефективність застосування підгодівель за обліком пилкозбиральної льотної діяльності бджіл. Дослідження проводили в умовах приватного плодового саду на запиленні вишень, черешень, груш і яблунь у 2020 році.
Keywords: корми бджіл; бджолозапилення; канді; цукровий сироп; бджолине обніжжя