Організаційно-правові засади племінної справи у тваринництві України - Ковальова, Світлана Сергіївна (НУБіП України, 2019)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук зі спеціальності 12.00.07 «Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право». Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2019. В дисертації визначено сутність та особливості організаційно-правових засад племінної справи у тваринництві. В роботі розкрито генезу формування системи державних органів у сфері племінної справи у тваринництві та визначено найбільш важливі періоди і етапи цього процесу. Здійснено класифікацію нормативно-правових актів з адміністративно-правового регулювання племінної справи в Україні за предметно-тематичною ознакою (видами діяльності, що охоплюються логічним обсягом поняття «племінна справа»). Проведено наукове обґрунтування племінної справи як об’єкта адміністративно-правового регулювання, розкрито сутність та зміст організаційно-правового механізму регулювання племінною справою. Обґрунтовано та запропоновано дворівневу систему принципів адміністративно-правового регулювання племінною справою. На одному із рівнів знаходяться загальногалузеві принципи у сфері правового регулювання племінної діяльності, а на іншому – спеціальні принципи правового регулювання у сфері створення нових селекційних (генетичних) досягнень. З’ясовано особливості адміністративної відповідальності за порушення законодавства про племінну справу у тваринництві, запропоновано розгляд справ про адміністративні правопорушення у племінній справі віднести до компетенції Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. У дисертації проаналізовано зарубіжний досвід правового регулювання племінною справою та розроблено рекомендації щодо гармонізації національного законодавства у відповідності до міжнародних угод і стандартів
Thesis for a Candidate Degree in Legal Sciences in specialty 12.00.07 «Administrative Law and Process; Finance Law; Information Law». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2019. The thesis has been dedicated to the research into the problem of determining the organization and legal fundamentals of breeding affairs in the animal farming in Ukraine. Periodization of stage sequence and formation of the state authorities regulating the breeding affairs has been proposed. Analysis of the general characteristic of the laws on the breeding affairs and regulation of the line selection achievements has been performed, classification of regulatory and legal acts on the administrative and legal regulation of the branch has been done. The idea and forms of implementation of the general and special-purpose functions of state governance in the breeding affairs have been established. A two-level management principles system has been elaborated. Evaluation of the status of state management relations in the breeding affairs in the animal farming has been performed and proposals relating to law improvement have been developed. Activity of the administrative jurisdiction has been investigated and the legal investigation of the subjection of the administrative offense cases relative to the breeding affairs to the competence of the State Service of Ukraine on Food Safety and Consumer Protection has been proposed. Progressive foreign experience in regulation of breeding affairs has been summarized in the thesis and recommendations for harmonization of domestic legislation according to the international agreements and standards have been elaborated
Keywords: організаційно-правові засади; регулювання; племінна справа; правове забезпечення; суб’єкти племінної справи; об’єкт управління; повноваження; органи публічної влади; адміністративна юрисдикція; принципи у сфері племінної діяльності; племінні (генетичні) ресурси; селекційне досягнення; методи адміністративно-правового регулювання; адміністративна відповідальність; генетично-інженерна діяльність; organization and legal fundamentals of management; breeding affairs; legal support; breeding affairs entities