Покритонасінні рослини Лісостепу України. Ч. 5 - Тертишний, Анатолій Петрович (Ліра-К, 2026)
У п’яти частинах посібника наведено опис морфологічних особливостей і типів лісорослинних умов для 566 видів та підвидів, що входять до 288 родів, 74 родин та 12 клад системи APG IV. У п’ятій частині подано 47 видів та підвидів, що входять до 29 родів, шести родин та трьох порядків клади Campanulids. У системі клади Campanulids представлено порядки Apiales, Asterales, Dipsacales, родини Apiaceae, Asteraceae, Campanulaceae, Caprifoliaceae, Menyanthaceae, Viburnaceae та роди Adoxa, Aegopodium, Angelica, Anthriscus, Campanula, Chaerophyllum, Cicuta, Conium, Heracleum, Hypochaeris, Jasione, Knautia, Lactuca, Leontodon, Menyanthes, Oenanthe, Peucedanum, Pimpinella, Sambucus, Sanicula, Scorzonera, Scorzoneroides, Sium, Sonchus, Succisa, Thysselinum, Tragopogon, Valeriana, Viburnum та види й підвиди Adoxa moschatellina, Aegopodium podagraria, Angelica archangelica, A. sylvestris, Anthriscus sylvestris, Campanula cervicaria, C. glomerata, C. latifolia, C. patula, C. persicifolia, C. rotundifolia, C. sibirica, C. trachelium, Chaerophyllum aromaticum, Ch. temulum, Cicuta virosa, Conium maculatum, Heracleum sibiricum, H. sphondylium, Hypochaeris maculata, H. radicata, Jasione montana, Knautia arvensis, Lactuca tatarica, Leontodon hispidus, Menyanthes trifoliata, Oenanthe aquatica, Peucedanum cervaria, P. oreoselinum, Pimpinella saxifraga, Sambucus ebulus, S. nigra, S. racemosa, Sanicula europaea, Scorzonera humilis, S. purpurea, Scorzoneroides autumnalis, Sium latifolium, S. sisarum, Sonchus oleraceus, Succisa pratensis, Thysselinum palustre, Tragopogon dubius subsp. dubius, Valeriana officinalis, V. wolgensis, Viburnum lantana, V. opulus. Рід Adoxa містить один вид (A. moschatellina), Aegopodium – один (A. podagraria), Angelica – два (A. archangelica, A. podagraria), Anthriscus – один (A. sylvestris), Campanula – вісім (С. cervicaria, C. glomerata, C. latifolia, C. patula, C. persicifolia, C. rotundifolia, C. sibirica, C. trachelium), Chaerophyllum – два (Ch. aromaticum, Ch. temulum), Cicuta – один (C. virosa), Conium – один (C. maculatum), Heracleum – два (H. sibiricum, H. sphondylium), Hypochaeris – два (H. maculata, H. radicata), Jasione – один ( J. montana), Knautia – один (K. arvensis), Lactuca – один ( L. tatarica), Leontodon – один (L. hispidus), Menyanthes – один (M. trifoliata), Oenanthe – один (O. aquatica), Peucedanum – два (P. cervaria, P. oreoselinum), Pimpinella – один (P. saxifraga), Sambucus – три (S. ebulus, S. nigra, S. racemosa), Sanicula – один (S. europaea), Scorzonera – два (S. humilis, S. purpurea), Scorzoneroides – один (S. autumnalis), Sium – два (S. latifolium, S. sisarum), Sonchus – один (S. oleraceus), Succisa – один (S. pratensis), Thysselinum – один (Т. palustre), Tragopogon – один (T. dubius subsp. dubius), Valeriana – два (V. officinalis, V. wolgensis), Viburnum – два (V. lantana, V. opulus). У Національному університеті біоресурсів і природокористування України викладається навчальна дисципліна «Ботаніка», тому цей посібник знадобиться для підготовки бакалаврів у галузі знань «Н Сільське, лісове, рибне господарство та ветеринарна медицина» зі спеціальністей «H3 Садово-паркове господарство» та «Н4 Лісове господарство» освітньо-професійних програм «Садово-паркове господарство» та «Лісове господарство» у закладах вищої освіти.
Рекомендувала до друку вчена рада Національного університету біоресурсів і природокористування України. Протокол № 11 від 23 квітня 2026 р.
Keywords: ботаніка; botany; покритонасінні рослини; angiosperms; Лісостеп України; The forest-steppe of Ukraine; рослинність; vegetation