Композити на основі мікрокристалічної целюлози та люмінесцентних оксидів: властивості й напрям застосування - Бойко, Володимир Васильович; Чорній, Віталій Петрович; Барбаш, В. А.; Ященко, О. В.; Грабовський, Ю. Є.; Неділько, Сергій Герасимович; Резниченко, Є. О.; Щербацький, В. П.; Недєлько, М. С. (НУБіП України, 2018)
Подано результати люмінесцентно-спектроскопічних досліджень композитів, що складаються з мікрокристалічної целюлози та оксидів – AgNO3, K2Eu(PO4)(MoO4) та LaVO4:Sm. Встановлено, що люмінесцентні властивості целюлози залежать від типу вихідної рослинної сировини та способу обробки, що проявляється в різній інтенсивності свічення, однак профіль спектрів фотолюмінесценції (ФЛ) залишається практично незмінним. Максимум неелементарної смуги ФЛ целюлози лежить близько 490 нм при збудженні на 405 нм. Композити, що містили нітрат арґентуму, в цілому, виявляли подібний профіль смуги ФЛ з максимумом при 490 нм, але із більш інтенсивною короткохвильовою частиною. Композити, що містили K2Eu(PO4)(MoO4) та LaVO4:Sm характеризуються інтенсивною видимою ФЛ при збудженні в діапазоні 337–532 нм, спектр якої залежить від довжини хвилі збудження. Показано, що нанесення люмінесцентного покриття «мікрокристалічна целюлоза»+ K2Eu(PO4)(MoO4) на комерційний світлодіод з λвипр = 455 нм дає змогу одержати біле світло з блакитним відтінком (колірні координати x = 0,262; y = 0,224).
Keywords: мікрокристалічна целюлоза; люмінесценція; оксид; рідкісноземельний іон