Оптимізація системи основного обробітку грунту при вирощуванні ячменю ярого у Правобережному Лісостепу України - Одарченко, Олександр Миколайович (НУБіП України, 2017)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільсько-господарських наук зі спеціальності 06.01.01 «Загальне землеробство». – Національний університет біоресурсів і природокористування України, Київ, 2017. Дисертацію присвячено вивченню впливу 13-річного застосування варіантів систем основного обробітку ґрунту у десятипільній плодозмінній сівозміні та 10-річного застосування «нульового» і полицевого обробітків ґрунту у короткоротаційній сівозміні на головні показники родючості чорноземів типових малогумусних та урожайність ячменю ярого в умовах Правобережного Лісостепу України. Економічно й енергетично обґрунтовано ефективність застосування полицево-безполицевої і «нульової» систем основного обробітку ґрунту у десятипільній та короткоротаційній сівозмінах за вирощування ячменю ярого. Встановлено, що застосування полицево-безполицевого обробітку ґрунту сприяє накопиченню гумусу, покращує його агрофізичні та агрохімічні властивості та дає змогу отримати ресурсно забезпечений урожай ячменю ярого за менших енергетичних витрат на його проведення порівняно з контролем (диференційований обробіток). Застосування «нульового» обробітку у короткоротаційній сівозміні забезпечує збереження вмісту гумусу і запасів доступної вологи упродовж вегетації культури, покращення структурно-агрегатного складу та сприяє розвитку популяції дощових черв’яків, що у комплексі дає змогу отримати вищий урожай ячменю ярого за нижчих матеріальних і енергетичних затрат порівняно з контролем (оранка)
The thesis is to obtain the scientific degree of the Candidate of Agricultural Sciences in Specialty 06.01.01 General Agriculture. National University of Life and Environmental Science of Ukraine, Kyiv, 2017. Dissertation is devoted to the study of the influence of a 13-year impact of the various systems of basic soil cultivation within the 10 field grain-tilled crop rotation, and the 10-year impact of the zero and moldboard (traditional) tillage in short rotational crop rotation on the main indicators of soil fertility of typical low-humus black soil and spring barley yield in the Right Bank Forest-Steppe of Ukraine. Economically justified the efficiency of different systems and ways of the basic soil cultivation within the 10-field and short rotational crop rotation in growing spring barley. It was found that the use of moldboard-subsurface tillage contributes to the accumulation of humus, improves its physical and chemical properties and allows getting a harvest of spring barley at the level of control with lower energy costs for its holding. The use of zero tillage in short rotational crop rotation maintains the humus content and reserves of available moisture for the culture during of growing season, improving structural-aggregate composition and contributes to the development of the population of earthworms, which in combination provides a high yield of spring barley at lower material and energy costs compared with the control
Keywords: ґрунт; родючість; ячмінь ярий; обробіток ґрунту; урожайність; сівозміна