Стан племінного тваринництва та напрями селекції в молочному скотарстві України - Рубан, Сергій Юрійович; Федота, О. М.; Матвєєв, Михайло Андрійович; Мартинова, М. Є. (НУБіП України, 2018)
Наведено дані про стан генетичних ресурсів тваринництва та галузі молочного скотарства України. Відзначено незначну чисельність підконтрольного племінного поголів’я по основних породах що знижує інтенсивність відбору та вірогідність оцінки племінної цінності плідників. Доведено як можливості так і необхідність застосування сучасних підходів які базуються на досягненнях в генетиці (геноміка), біотехнології (екстракорпоральне запліднення, запліднення in vitro). Розглянуто світовий досвід організації селекційної роботи в малих популяціях ,та можливості його застосування на таких породах як українські чорно-ряба, червоно-ряба, червона та бура молочні породи. Констатовано сталу тенденцію щодо зростання питомої ваги голштинської породи північноамериканського походження. Зроблено пропозиції по напрямкам селекції з основними молочними породами в Україні.
Keywords: молочні породи; велика рогата худоба; генетичні кореляції; кількісні ознаки; інтенсивність селекції; молоді бугаї