Експериментальне обґрунтування технології виробництва маточного молочка за неповного осиротіння бджолиних сімей - Видрик, Анастасія Вікторівна (НУБіП України, 2020)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільсько господарських наук зі спеціальності 06.02.04 «Технологія виробництва продуктів тваринництва». Національний університет біоресурсів і природо користування України. Київ, 2020. Досліджено ознаки екстер’єру, а саме довжину хоботка, кубітальний індекс, форму заднього краю воскового дзеркальця та деякі молекулярно генетичні маркери у бджіл української та карпатської порід. Виявлено, що бджоли української породи, порівнюючи з карпатською, характеризуються вищим рівнем внутрішньогрупової подібності, меншим ступенем гетерозиготності і кількості поліморфних локусів. Бджолині сім’ї української і карпатської порід у процесі виробництва маточного молочка бджіл за способу неповного осиротіння добре вирощують розплід, приймають значну кількість прищеплених личинок на виховання, виробляють достатню кількість маточного молочка, а їх матки володіють високою яйценосністю. Маточне молочко бджіл української породи містить менше сухої речовини, жиру і протеїну, та має вищу вологість і величину рН. У маточному молочці бджіл міститься значна кількість органічних кислот та їх похідних, вуглеводів, амінокислот, спиртів та ефірів, а також ряд складних органічних речовин похідних вуглеводнів, амінів та тіолів. Серед вказаних сполук у маточному молочці вперше виявлено 2-ціано-2-2(31, 41, 51, 61-тетрагідро 1,3тіазин)-2-юлиден, феноксазин, N-метиліндол, триметилсілан, індол-3-метилкарбоксіальдегід, 1,2,3-бенздіоксітіол, 2-ціано-2-ацетамід, 6-флюоробіциклоктан, 1,2-пропандіол, салінол та його похідні. На основі проведених досліджень охарактеризовано елементи технології виробництва маточного молочка, встановлено їх послідовність, обсяг і затрати часу та матеріальних ресурсів на їх виконання. Обґрунтовано застосування способу неповного осиротіння бджолиних сімей, здійснено розрахунок економічної ефективності виробництва маточного молочка бджіл у Лісостеповій зоні.
Thesis for the degree of Candidate of Agricultural Sciences in the specialty 06.02.04 «Technology of Livestock Production». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kiev, 2020. The features of the exterior, namely the length of the proboscis, the cubital index, the shape of the posterior edge of the wax mirror and some molecular genetic markers in bees of Ukrainian and Carpathian breeds were studied. It was found that bees of Ukrainian breed, compared with Carpathian, are characterized by a higher level of intragroup similarity, a lower degree of heterozygosity and the number of polymorphic loci. Bee families of Ukrainian and Carpathian breeds in the process of production of royal jelly of bees by the method of incomplete orphaning grow brood well, accept a significant number of grafted larvae for rearing, produce a sufficient amount of royal jelly, and their uteruses have high egg production. Royal jelly of Ukrainian bees contains less dry matter, fat and protein, but has a higher humidity and pH. Royal jelly contains a significant amount of organic acids and their derivatives, carbohydrates, amino acids, alcohols and esters, as well as a number of complex organic substances derived from hydrocarbons, amines and thiols. Among these compounds, 2-cyano-2-(31, 41, 51, 61-tetrahydro-1,3-thiazine)-2-ylidene, phenoxazine, N-methylindole, trimethylsilane, indole-3-methylcarboxaldehyde, 1 were detected for the first time in breast milk, 2,3-benzodioxythiol, 2-cyano-2-acetamide, 6-fluorobicycloctane, 1,2-propanediol, salinol and its derivatives. On the basis of the conducted researches the elements of technology of production of royal jelly are characterized, their sequence, volume and expenses of time and material resources for their performance are established. The application of the method of incomplete orphaning of bee colonies is substantiated, the calculation of economic efficiency of bee royal jelly production in the Forest steppe zone is carried out.
Keywords: бджолині сім’ї; неповне осиротіння; маточне молочко; хімічний склад; екстер’єр та продуктивність бджіл; генетичні маркери; яйценосність маток; bee colonies; incomplete orphanhood; royal jelly; chemical composition; exterior and productivity of bees