Відтворювальна здатність свиноматок за використання різних доз нейротропно-метаболічного препарату - Пилипчук, Оксана Станіславівна (НУБіП України, 2019)
Мета досліджень полягала в розробці біотехнологічного способу стимуляції відтворювальної здатності свиноматок з використанням різних доз нейротропно-метаболічного препарату Глютам 1М. Для досягнення поставленої мети було проведено дослід, для якого було створено 1 контрольну та 5 дослідних груп, по 15 тварин у кожній. Групи формували за принципом груп-аналогів: за вгодованістю, попередньою багатоплідністю, молочністю та кількістю опоросів. Свиноматки мали середню вгодованість та живу масу 200–220 кг. Тварини знаходилися в однакових умовах годівлі та утримання. Дослідні свиноматки отримували препарат Глютам 1М на 1–3 добу після відлучення поросят. Тварини І дослідної групи – в дозі 0,24 мл / кг, ІІ –0,26 мл / кг, ІІІ–0,28 мл / кг, ІV–0,30 мл / кг, і V – 0,32 мл / кг. Контрольним тваринам згодовували фізіологічний розчин.
Keywords: свиноматка; поросята; препарат; Глютам 1М; заплідненість; багатоплідність; великоплідність