Біоморфологія пір'я деяких видів птахів - Волощук, Оксана Володимирівна (НУБіП України, 2019)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата ветеринарних наук зі спеціальності 16.00.02 «Патологія, онкологія і морфологія тварин». Національний університет біоресурсів і природокористування України, Київ, 2019. У дисертаційній роботі висвітлено нові дані щодо особливостей макро-, мікро- та ультрамікробудови пірʼя 16 видів свійських і диких птахів. Вперше описано особливості будови гілок несправжнього контурного типу, які не утворюють суцільного пластинчастого опахала. Комп’ютерно-томографічними дослідженнями вперше встановлено, що мозкова речовина стебла є неоднорідною за щільністю. Ділянки більш щільної мозкової речовини зʼєднуються між собою та з кірковою речовиною стінки і формують каркас стебла пірʼїни. Виявлено, що у досліджуваних представників родини Гусеподібних видовжені та загнуті вентральні гребені гілок махового пірʼя першого порядку щільно прилягають один до одного і утворюють суцільну тонку щільну пластинку або плівку, яка закриває вентральну поверхню опахала цього пірʼя. Вперше досліджено та описано будову махового пірʼя першого порядку Пінгвіна субантарктичного, стебло якого утворене лише кірковою речовиною і має напівциліндричну форму поперечного перерізу. На основі результатів досліджень запропоновано один із різновидів контурного пірʼя називати не покривним, а підтримувальним пірʼям
Dissertation on the receipt of scientific degree of candidate of veterinary sciences in speciality 16.00.02 «Pathology, Oncology and Morphology of Animals». National university of life and environmental sciences of Ukraine, Kyiv, 2019. In dissertation work new data are reflected in relation to the features of macroscopic and microscopic structure of feathers am 16 kinds of domestic and wild birds. For the first time, the features of structure of branches of unreal contour type, which but does notform a continuous vane as a plate. Computer-tomographic studies for the first time revealed that the cerebrospinal fluid of the stem of the feathers is heterogeneous in density. Areas of a more dense brain substance connecting with each other and with a cortical substance of the wall form a frame of the stem of the feathers. It was found that elongated and bent ventral crests of the first-order flowing feathers of the studied representatives of the family of the Goose-like are closely adjacent to each other and form a solid, thin dense plate or film that closes the ventral surface of the feathers. For the first time, the structure of the first-order feathers of fluff feathers of Penguin subantarctic, whose stem is formed only by a cortical substance and has a semi-cylindrical cross-sectional shape, is investigated and described. On the basis of research results it is suggested one of the varieties of contour feathers to be called non-overcoat, and maintenance feathers
Keywords: літальне пірʼя; покривне пірʼя; махове пірʼя; рульове пірʼя; контурне пірʼя; пухове пірʼя; стрижень пірʼїни; стебло пірʼїни; гілка пірʼїни; очин; борідка; опахало; flight feathers; integumentary feathers; stroke feathers; steering feathers; contour feathers