Розробка технології шинкових виробів із м'яса страусів з використанням біотехнологічних прийомів - Ісраелян, Валентина Миколаївна (НУБіП України, 2021)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук зі спеціальності 03.00.20 «Біотехнологія». Національний університетбіоресурсів і природокористування України. Київ, 2021. Дисертацію присвячено розробленню технології шинкових виробів з м’яса страуса із застосуванням ферментного препарату папаїн. Розглянуто питання використання сучасних біотехнологічним методів, що сприяють інтенсифікації технологічних процесів і поліпшенню показників якості та безпечності м’ясних виробів з нетрадиційної сировини (м’яса страуса). Науково обґрунтовано і практично доведено доцільність ферментації м’яса страуса ферментом папаїном у процесі виробництва цільном’язових виробів, що сприяє покращенню їхніх показників якості та збільшенню виходу готового продукту. Експериментально встановлено позитивний вплив багатокомпонентних розсолів і ферменту папаїну на показники якості та мікробіологічної безпечності шинкових виробів. Запропонований готовий продукт характеризується підвищеною біологічною цінністю (загальна частка незамінних амінокислот зросла на 14,3 %) і подовженим терміном зберігання ‒ до 7 діб. Розроблено та затверджено нормативну документацію на готовий продукт – ТУУ 10.1-00493706-126:2021 «Шинка з м’яса страусів».
The dissertation thesis for the scientific degree of the candidate technical sciences, specialty 03.00.20 «Biotechnology». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2021. The dissertation is devoted to the development of technology of ostrich meat ham products using the enzyme papain. The dissertation considers the application of modern biotechnological methods that contribute to the intensification of technological processes and improvement of the quality and safety of meat products from non-traditional raw materials (ostrich meat). Expediency of fermentation of ostrich meat with papain enzyme in the production of whole muscle products, which contributes to the improvement of their quality indicators and increase the yield of the finished product has been scientifically substantiated and practically proved. The positive effect of multicomponent brines and papain enzyme on the quality and microbiological safety of ham products has been experimentally established. The proposed finished product is characterized by increased biological value (total share of essential amino acids increased by 14,3 %) and extended shelf life of up to 7 days. Regulatory documentation for the finished product has been developed and approved ‒ TUU 10.1-00493706-126:2021 «Ostrich meat ham».
Keywords: біотехнологія; шинкові вироби; м’ясні вироби; розсіл; м’ясо страуса; фермент; якість; безпечність; папаїн; biotechnology; ham products; meat products; brine; ostrich meat