Генетична детермінація ознак рівня відтворення в молочному скотарстві - Рубан, Сергій Юрійович; Матвєєв, Михайло Андрійович (НУБіП України, 2021)
Сучасні програми відбору молочної худоби характеризуються збільшенням групи ознак з низьким рівнем генетичної детермінації. Такі зміни пов’язані з можливостями технічних засобів контролю (автоматизовані системи доїння, системи відео спостереження за поведінкою, контроль процесу румінації, тощо), успіхами геноміки, коли відбір на основі генетичних маркерів потребує додаткового контролю за змінами в їх фенотиповому прояві. Але основним залишається відбір за ознаками, які зумовлюють економіку виробництва. В цю групу стали включати більше ознак, які пов’язані з відтворенням та продуктивним довголіттям або здоров’ям корів. Проведено дослідження впливу генетичних та факторів зовнішнього середовища на добровільний період очікування, відкриті дні та молочну продуктивність. Виділено нову ознаку – період осіменінь, яка визначалась як різниця між подовженістю періоду відкритих днів та добровільного періоду очікування.
Keywords: м`ясний фарш; еламін; пшенична клітковина; соєвий білок; рецептура; технологія; функціональний продукт