Концептуальні основи систем зелених насаджень малих міст Київщини в контексті екозбалансованого розвитку - Зібцева, Ольга Василівна (НУБіП України, 2021)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.03.01 «Лісові культури та фітомеліорація». Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2021. Дисертацію присвячено дослідженню концептуальних основ системи озеленення малого міста у контексті екозбалансованого розвитку на прикладі малих міст Київської області. Розглянуто теоретичні, нормативно-правові та термінологічні аспекти формування системи зелених насаджень міст. У роботі оцінено і ранжовано малі міста Київської області за сучасним та ретроспективним станом їх територій, а також за прогнозованими перспективними змінами їх екозбалансованості за умови виконання показників їх генеральних планів. Зокрема, досліджено тренди екологічної стабільності територій малих міст за показниками стійкості та стабільності, озеленення, за розподілом наземного покриття за супутниковими даними на базі сервісу Land Viewer EOS. Встановлено забезпеченість приміських зон лісовими масивами. Згруповано малі міста на кластери за кожним із показників і встановлено інтегровану подібність малих міст за комплексом визначених показників екозбалансованості. Проілюстровано якісну характеристику зелених насаджень малого історичного міста Вишгорода за категоріями функціонального призначення. Обґрунтовано стратегію озеленення малих міст, яка має ґрунтуватися на пріоритеті ековимог, концепції компактного зеленого міста в парковому середовищі.
The thesis for awarding an academic degree of Doctor of Sciences (Agriculture) on specialty 06.03.01 «Forest Plantations and Phytomelioration». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2021. The dissertation is devoted to the study of conceptual foundations of formation of green space systems of a small towns in the context of eco-balanced development based on the examples of small towns in the Kyiv region. The dissertation explores theoretical, regulatory and terminological aspects of the formation of urban green space systems. Small towns of the Kyiv region are evaluated and ranked by indicators of current and retrospective status of their respectful territories, as well as by the projected long-term changes in their eco-balance, provided that the indicators of their Master plans are achieved. Specifically, trends in the environmental stability of small towns in terms of indicators of stability, greening indicators, and the distribution of satellite imagery coverage types based on the Land Viewer EOS service were studied. Presence of sufficient woodlands endowment of the suburban areas has been established. Small towns were grouped in clusters based on each of the evaluated indicators. Additionally, an integrated similarity of small cities according to a set of eco-balance indicators has been identified. The qualitative characteristics of green spaces of the historical small town of Vyshhorod by categories of functional purpose is illustrated. Strategy for landscaping of small towns based on the priority of eco-consumption, concept of a compact green city with a park environment is substantiated.
Keywords: зелений простір; зелена інфраструктура; забезпеченість зеленими насадженнями; типи землекористування; антропонавантаження; супутникові дані; екосистемні послуги; green space; green infrastructure; green space per capita; land use types; anthropogenic load; satellite date; ecosystem services