Розроблення оптимальних автоматичних регуляторів - Ромасевич, Юрій Олександрович; Ловейкін, Вячеслав Сергійович; Ляшко, Анастасія Петрівна; Шевчук, О. Г.; Макарець, Валерій Володимирович (ЦП Компринт, 2021)
Монографія написана на основі теоретичних та експериментальних досліджень автоматичних регуляторів для різноманітних об’єктів регулювання. Наведено методологію синтезу оптимальних регуляторів, яка ґрунтується на застосуванні модифікованих методів рою часточок. У результаті проведених досліджень отримано оптимальні за комплексом показників регулятори із врахуванням обмежень на регулювання, вимог стійкості, мінімальної кількості перемикань керуючого сигналу тощо. Значна увага у роботі приділена синтезу нейрорегуляторів. Окремі теоретичні результати підтверджено шляхом проведення відповідних експериментальних досліджень. Монографія призначена для наукових та інженерних працівників, а також може бути корисна аспірантам, магістрам та студентам технічних спеціальностей закладів вищої освіти.
Публікується за рішенням вченої ради Національного університету біоресурсів і природокористування України
Keywords: автоматичні регулятори; об’єкти регулювання; automatic regulators; objects of regulation