Організаційно-економічні засади розвитку виноградарства в підприємництвах півдня України - Дмитрук, Микола Ілліч (НУБіП України, 2019)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 «Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності)». Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2019. Дисертацію присвячено обґрунтуванню організаційно-економічних засад розвитку виноградарства в підприємствах півдня України. У роботі систематизовано поняття агропродовольчого ринку, чітко визначено особливості розвитку підприємств виноградарської галузі. Запропоновано методичний підхід до економічної оцінки продуктивності праці, яку рекомендується визначати за показником доданої вартості на одного працівника у виноградарстві. Здійснено оцінку функціонування підприємств з виробництва винограду. Проведений аналіз експортно-імпортних операцій на ринку винограду дозволяє стверджувати про наявний незабезпечений попит та можливості для вітчизняних товаровиробників для розширення площ під виноградниками, що дасть економічний та соціальний ефект. Запропоновано шляхи удосконалення економічних відносин підприємств з виробництва та переробки винограду через поглиблення відносин кооперації. Визначено потребу в інвестиціях для розвитку виробництва винограду та запропоновано його перспективні напрями
Thesis for a Candidate Degree in Economic in specialty 08.00.04 «Economics and Management of the Enterprises (According to the Types of Economic Activity)». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2019. The dissertation is devoted to substantiation of organizational and economic principles of grapes production development in the enterprises of the south of Ukraine. The concept of the agri-food market is systematized, the peculiarities of development of the enterprises of the grape-growing industry are clearly defined. The methodical approach to the productivity evaluation through the added value creation by one worker in viticulture is determined. The evaluation of the grape production functioning is carried out. There are existing unsupported demand and opportunities for expansion of areas under vineyards, which will provide economic and social benefits. The ways of improvement of economic relations between enterprises which deals with the production and processing of grapes through cooperation deepening have been suggested. The need of funds for the grape production development is determined and the directions of effective grape production are proposed
Keywords: виноградарство; організаційно-економічні засади; виробництво; розвиток; сільськогосподарські підприємства; ринок; ефективність; viticulture; organizational and economic bases; production