М’ясні консерви у профілактиці накопичення радіонуклідів - Крижова, Юлія Петрівна; Корзун, Віталій Наумович (ЦП Компринт, 2020)
В монографії описані проблеми, пов’язані з радіоактивним забрудненням територій і, як наслідок, сільськогосподарської сировини та готових продуктів, радіонуклідами. Описано радіоблокатори, які знижують всмоктування радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90 у шлунково-кишковому тракті в умовах тривалого надходження, та прискорюють їх виведення – фероцин та альгінат натрію. Проведені дослідження розроблених нових лікувально-профілактичних м’ясних консервів радіозахисної дії, які мають високі споживацькі та радіозахисні властивості в умовах надходження в організм людини малих доз цезію та стронцію; отримані експериментальні дані підвищеної харчової та біологічної цінності нових консервів, з високим ступенем перетравлення in vitro, та підтверджені в експериментах на лабораторних тваринах та медико-біологічних дослідженнях. Видання призначене для студентів, аспірантів і науковців вищих навчальних закладів, а також фахівців м’ясної промисловості.
Рекомендовано Вченою Радою Національного університету біоресурсів і природокористування України
Keywords: м’ясні консерви; профілактика; радіонукліди; накопичення радіонуклідів; canned meat; prevention; radionuclides; accumulation of radionuclides; Ansammlung von Radionukliden; Dosenfleisch; Verhütung; Radionuklide