Екологічна безпека та моніторинг якості водних екосистем на вміст важких металів : навчальний посібник - Копілевич, Володимир Абрамович; Галімова, Валентина Михайлівна; Лаврик, Руслан Володимирович (My University, 2014)
Викладено основні підходи щодо захисту водних об’єктів природного походження від шкідливих впливів та забруднень, які виникають у результаті господарської діяльності. Посібник містить истематизований матеріал по курсу екологічної безпеки та моніторингу якості води для підготовки фахівців в області екології та охорони навколишнього середовища із врахуванням вимог до охорони довкілля, раціонального природокористування, забезпечення умов екологічної безпеки та сталого розвитку. Розглянуто основні джерела забруднення довкілля та вплив важких металів на якість води, сучасні підходи щодо визначення рівня забруднень, нормування антропогенного навантаження на довкілля, розрахунків та розробки проектів гранично допустимих викидів та скидів. Розглянуто теоретичні основи та аналітичні характеристики і можливості сучасного електрохімічного методу інверсійної хронопотенціометрії, на основі якого створено аналізатор солей важких металів «М-ХА1000-5». Приведено методологічне забеспечення по визначенню важких металів у воді за допомогою аналізатора «М-ХА1000-5». Як приклад, подано проведення екологічного моніторингу вмісту важких металів у поверхневих водах річок Закарпаття. Для студентів вищих аграрних закладів освіти зі спеціальності «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування»
Затверджено на засіданні Вченої ради Природничо-гуманітарного інституту Національного Університету біоресурсів і природокористування України (протокол №4 від 21.12. 2014р.)
Keywords: екологічна безпека; екологія