Правовий режим земель національної екологічної мережі України - Кондратюк, Тетяна Миколаївна (НУБіП України, 2019)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук зі спеціальності 12.00.06 «Земельне право; аграрне право; екологічне право;природоресурсне право». Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2019. Дисертацію присвячено комплексному дослідженню правового режиму земель екологічної мережі. У роботі проведено аналітичний огляд наукових джерел за темою дисертації, досліджено розвиток міжнародних і європейських засад формування й функціонування екологічної мережі та національного законодавства про правовий режим земель екологічної мережі. Розглянуто доктринальні підходи приналежності правового інституту національної екологічної мережі, встановлено юридичну природу екологічної мережі як об’єкта еколого-земельного правового регулювання. Сформульовано дефініцію поняття «землі національної екологічної мережі України» і особливості їх правового режиму. Встановлено, що до екологічної мережі можуть включатися землі будь-якого цільового призначення і форми власності, тоді як пріоритет має надаватися природоохоронному призначенню і державній формі власності. Визначено диференціацію правового режиму земель територій та об’єктів екологічної мережі на загальний і спеціальний. Проаналізовано правовий режим земель різних структурних елементів екологічної мережі (ключових, сполучних, буферних і відновлювальних територій), який відрізняється засобами охорони і природоохоронними обмеженнями на їхнє господарське використання (сільськогосподарське чи промислове) або забороною діяльності, що може негативно вплинути на їх природні функції. Охарактеризовано систему, компетенцію та функції органів влади щодо управління за використанням та охороною земель національної екологічної мережі. Розкрито процедурно-правові засади включення земель до екологічної мережі, правове регулювання планування використання цих земель та їх охорони, засади економічного стимулювання землевласників і землекористувачів до формування і розвитку національної екологічної мережі України. Окрему увагу приділено дослідженню юридичної відповідальності за порушення законодавства про використання та охорону земель екологічної мережі. Сформульовано рекомендації, спрямовані на вдосконалення положень земельного та екологічного законодавства
Thesis for the Candidate degree in Juridical Sciences, on speciality 12.00.06 «Land Law; Agrarian Law; Environmental Law; Natural Resource Law». National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kyiv, 2019. The thesis is devoted to a comprehensive study of the legal regime of lands of national ecological network. It has been done an analytical review of scientific sources on the topic of the dissertation, investigated the development of international and European principles of formation and functioning of ecological network and national legislation on legal regime of lands of ecological network in the work. The doctrinal approaches of ownership of the legal institution of national ecological network have been considered and legal nature of environmental network as an object of environmentalland legal regulation has been established. The definition of a concept «lands of national ecological network of Ukraine» and peculiarities of their legal regime have been formulated. It is established that ecological network may include lands of any purpose and form of ownership and priority should be given to environmental purpose and state form of ownership. The differentiation of the legal regime of lands of the territories and objects of ecological network into general and special one has been determined. It is analysed the legal regime of lands of various structural elements of ecological network (main, connecting, buffer and recovery areas) which is characterized by means of protection and environmental restrictions on their economic use (agricultural or industrial) or prohibition of activities which can negatively affect their natural functions. The system, competence and functions of the authorities for management of lands use and protection of national environmental network have been described. The procedural and legal basis of lands inclusion in ecological network, legal regulation of planning of use of these lands and their protection, basis of economic incentive of landowners and land users to develop and support national ecological network of Ukraine have been revealed. The special attention has been paid to a study of legal liability for violation of legislation on the use and protection of lands of ecological network. The recommendations have been done to improve the provisions of land and environmental legislation on the legal regime of lands of national environmental network
Keywords: екологічна мережа; землі екологічної мережі; природоохоронні обмеження; правовий режим земель; природоохоронне призначення; складові екологічної мережі; ключові; сполучні; буферні та відновлювальні території; біологічне та ландшафтне різноманіття; планування; управління; збереження земель; ecological network; lands of ecological network; nature protection restrictions; legal regime of lands