Ялина європейська у насадженнях Правобережного Лісостепу (стан, розмноження, ріст і розвиток) - Середюк, Олександр Олексійович (НУБіП України, 2015)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук зі спеціальності 06.03.01 – лісові культури та фітомеліорація. – Національний університет біоресурсів і природокористування України, Київ, 2015. Дисертаційна робота присвячена вивченню стану, росту і розвитку ялини європейської у насадженнях Правобережного Лісостепу та виявленню ефективних шляхів удосконалення способів розмноження. Встановлено, що природні і лісорослинні умови регіону дослідження є прийнятними для вирощування високопродуктивних штучних насаджень з участю ялини європейської. Оцінено стан дерев ялини європейської в насадженнях різного цільового призначення. Проаналізовано динаміку вирощування садивного матеріалу ялини європейської лісогосподарськими підприємствами Правобережного лісостепу. Досліджено дію низки стимуляторів росту і розвитку рослин на схожість насіння, приживлюваність і ріст саджанців ялини у створених лісових культурах, підібрано їх оптимальні концентрації. Визначено оптимальні умови отримання рослин-регенерантів та їх адаптації до умов in vivо для масового отримання клонів плюсових дерев ялини європейської шляхом клонального мікророзмноження. Досліджено дію кореневого підживлення різними видами добрив на ріст саджанців ялини європейської. Встановлено ефективні субстрати для вирощування садивного матеріалу ялини із закритою кореневою системою. Досліджено технологію вирощування контейнерної культури ялини європейської
Thesis for Ph.D. degree in agricultural sciences, specialty 06.03.01 – forest culture and phytomelioration. – National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Kyiv, 2015. The thesis is devoted to the study of the state, growth and development of Рісеа abies L. in stands of the Right Bank Forest-Steppe and identifying effective ways to improve methods of propagation. It was determined that conditions of the natural and forest vegetation region of research are acceptable for growing of an artificial, high productivity plantations of Рісеа abies L. The state of Picea abies L. in the different purpose stands were estimated. The dynamics of growing plant material of Рісеа abies L. at forest companies in Right Bank Forest-Steppe region were analyzed. The influence of a number of plant growth stimulant on seed germination, survival and growth of seedlings of spruce in the created forest cultures, were researched and selected their optimal concentrations. Optimal conditions for propagation of plant regenerants and their adaptation to in vivo for mass providing of clones of plus trees Picea abies L. with using clonal micro propagation, were determined. The influence of root nutrition by different types of growth stimulants on the seedlings growth of Picea abies L., were researched. Efficient substrates for cultivation of plants material of spruce with closed root system were defined. The technology of growing of container culture for Picea abies L. was established
Keywords: ялина європейська; Правобережний Лісостеп; дерево; деревостан; насадження; стимулятори росту і розвитку рослин; контейнерна культура; мінеральні добрива; клональне мікророзмноження; Picea abies L.; Right Bank Forest-Steppe; tree stands; plantations; plant growth stimulators; container culture